Obres d’instal·lació d’una caldera de biomassa

La caldera de biomassa suposarà un estalvi anual de 10.500 euros.

Amb l’objectiu d’augmentar l’ús de les energies renovables per a la producció d’electricitat i usos tèrmics en edificis i afavorir  la generació a petita escala en punts a prop d’on es consumeixen, l’Ajuntament de Serinyà instal·larà una caldera de biomassa d’origen forestal per produir calor i alimentar els sistemes de calefacció de quatre equipaments públics del municipi (l’escola, el pavelló d’esports, les oficines del consistori i la llar d’infants, aquests dos últims en el mateix edifici) que suposarà un estalvi econòmic d’uns 10.500 euros l’any en combustible. Està previst que la instal·lació ja estigui finalitzada i llesta per començar a funcionar abans de l’estiu.

Integració

La caldera s’ubicarà en un lateral del pavelló d’esports, on ja s’han enretirat els arbres i la vegetació per instal·lar-la, un lloc ideal perquè els camions que transportaran la biomassa forestal hi accedeixin amb facilitat i facin la descàrrega sense problemes emprant un sistema que no genera ni pols ni sorolls. Tanmateix, la caldera se situarà dins un contenidor cobert de fusta tractada perquè s’integri estèticament a la plaça de l’Ajuntament.

En el contracte d’obra i servei adjudicat a Visió Solar després del corresponent concurs públic, s’especifica que aquesta empresa de Vic serà l’encarregada d’instal·lar la caldera, de subministrar l’estella (el material emprat per a la crema i l’obtenció de calor) de plantacions forestals de proximitat (fet que comportarà una gestió responsable de boscos propers), d’optimitzar el transport, de fer-ne el manteniment i de controlar que es compleix fil per randa amb la reducció d’emissions, per un valor total de 118.854 euros, IVA inclòs. La meitat d’aquesta actuació es finança amb una subvenció del programa BEenerGi de la Diputació de Girona de 59.500 euros i l’altra meitat, amb fonts propis de l’Ajuntament, que ha calculat que en 5,5 anys la inversió estarà del tot amortitzada.

Alta tecnologia

La caldera que s’instal·larà a Serinyà és el model ECO-HK de 150 quilowatts de la prestigiosa marca austríaca Hargassner, de la qual l’empresa Visió Solar n’és distribuïdora i servei tècnic oficial a Catalunya, i que són les millors del mercat per la seva garantia d’eficiència i funcionalitat. Ja s’ha previst que tingui la potència necessària per abastir d’energia la futura escola quan l’ampliació sigui una realitat. Al marge de millorar l’eficiència energètica, el pas de la utilització del gasoil a la biomassa representarà una reducció de les emissions de CO₂ a l’atmosfera de gairebé 33 tones anuals i un estalvi econòmic de 10.500 euros, segons les previsions de l’Ajuntament, ja que es deixaran de consumir 7.500 litres de gasoil i 6.622 metros cúbics de gas natural a l’any.

Aquesta actuació tan significativa és una de les que s’inclouen dins dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) elaborats per l’Ajuntament, en què es contemplen diverses accions dirigides cap a l’eficiència energètica i cap a la reducció de les emissions de CO₂, com ara la recent adquisició d’un cotxe elèctric, el canvi progressiu dels fanals d’enllumenat públic a tecnologia LED o bé el pròxim punt de recàrrega per a vehicles elèctrics que tindrà Serinyà en un futur.