Substitució del vehicle municipal

L’Ajuntament ha adquirit una furgoneta cent per cent elèctrica.

L’Ajuntament de Serinyà ha estrenat un nou vehicle cent per cent elèctric i zero emissions, el primer d’aquestes característiques que adquireix el consistori, destinat a donar suport als serveis tècnics municipals que substituirà l’anterior, que havia quedat obsolet després de 20 anys d’ús. El model adquirit és una furgoneta Nissan e-NV200 de dues places, amb un ganxo per dur un remolc, barres al sostre i un sistema de càrrega que s’instal·larà en una dependència municipal. Amb un cost de 34.621,74 euros IVA inclòs, l’automòbil s’ha comprat amb els romanents de l’exercici comptable corresponent al 2019, a través de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En el procés de compra s’ha posat especial atenció en comprovar que el vehicle disposava d’una àmplia autonomia i s’adequava perfectament a l’ús al qual va destinat.

Avantatges

Els cotxes elèctrics no alliberen contaminants de l’aire i no generen contaminació acústica com els que equipen motors convencionals. L’eficiència energètica del motor elèctric és superior al 90%, mentre que el convencional, de combustió interna, no arriba al 30%. Això vol dir que el cotxe elèctric aprofita pràcticament tota l’electricitat que li subministrem, mentre que el vehicle convencional només fa servir un terç de l’energia que conté la gasolina o el gasoil, i la resta la desaprofita.

Aquesta és una de les actuacions que el consistori tenia previst dur a terme dins el pla per potenciar una mobilitat sostenible al poble. Recentment es va modificar l’ordenança municipal en què es rebaixava l’impost de circulació amb una bonificació del 75% a la quota per aquells vehicles que, per les característiques dels seus motors, produeixen un impacte ambiental menor, com ara els elèctrics, els híbrids o els que utilitzen gas liquat de petroli, biogàs, gas natural, metà, metanol, hidrogen o derivats d’olis vegetals i similars. I en el futur s’instal·larà un punt de recàrrega de cotxes elèctrics al municipi. Actualment, aquest projecte està en fase de desenvolupament i s’espera que sigui una realitat abans d’acabar l’any. La compra d’un cotxe elèctric figura també dins dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) elaborats per l’Ajuntament, en què es contemplen diverses accions dirigides cap a l’eficiència energètica i cap a la reducció de les emissions de CO₂.

Mobilitat sostenible

El regidor d’Espais i Serveis Públics, Energia i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Serinyà, Toni Jordi, assegura que l’equip de govern creu “fermament amb la mobilitat sostenible” i que, amb l’adquisició d’aquest nou vehicle elèctric, així ho demostra. “Volem promoure la utilització d’aquest tipus de cotxes entre els veïns i veïnes de Serinyà perquè descobreixin els avantatges que tenen” i, de passada, contribuir “a la reducció d’emissions de CO i cuidar el planeta”, clou.