Donació de documentació sobre l’Homenatge a la Vellesa

L’Ajuntament de Serinyà ha rebut dues donacions que amplien el fons documental dels homenatges a la vellesa.

Per una banda, CaixaBank ha entregat la documentació que conservaven del Patronat dels Homenatges a la Vellesa i, per altra banda, Rosa Cortada ha lliurat els documents que havia reunit durant la recerca que va dur a terme sobre la història de la festa.

La donació de CaixaBank ha estat possible gràcies a la feina de Pau Rigau, que va ser director de l’oficina de la Caixa de Banyoles durant força anys. En total s’han entregat dues caixes que abracen el període del 1940 al 2006, en què figuren les llistes d’homenatjats de cada any, els programes i documents comptables, així com un àlbum amb fotografies de diversos anys en què s’inclou la col·lecció en paper fotogràfic de les imatges que el prestigiós fotoperiodista Josep Brangulí i Soler va captar de l’acte principal de l’Homenatge a la Vellesa del 1924.

Molts d’aquests documents i fotografies els va treure a la llum Rosa Cortada el 2016 en el llibre Els homenatges a la vellesa a Serinyà: Cent anys d’història. Rosa Cortada va dedicar una part dels seus vint-i-set anys com a mestra -i més endavant, directora- de l’escola a recopilar documentació històrica de la festa. La documentació que ha donat a l’Ajuntament està ordenada cronològicament i destaquen sobretot els articles periodístics que fan referència al poble i tota la informació relacionada amb els primers anys dels homenatges.

L’Ajuntament vol agrair a Pau Rigau i Rosa Cortada l’esforç per conservar viva la memòria d’aquesta festa centenària.